Formule 1

Waarom kon Schumacher het wel en Vettel niet? "Omdat we verenigd waren, een sterk team en de juiste auto hadden"

Uitgegeven door Wim Boekel • 25 mei 2020 20:01 • Print artikel

Jean Todt stond aan de leiding bij Ferrari, toen Michael Schumacher vijf van zijn zeven wereldtitels met Ferrari behaalde. Sebastian Vettel wilde de truc van zijn landgenoot met de Scuderia herhalen. Het lukte de Duitser niet om een Formule 1-wereldtitel binnen te halen met de Italianen. De voormalig teambaas van Ferrari en tegenwoordig FIA-president legt uit waarom. “Het resultaat, goed of slecht, kun je altijd uitleggen”, zegt Todt tegenover Sky Sports F1. “Samen met Michael en met het hele team bij Ferrari, hadden we succes, omdat we verenigd waren. Een sterk team, die elkaar ondersteunden, vooral in de lastige tijden, meer dan in de goede tijden. Het is makkelijk om bij elkaar te zijn als alles goed is, maar een goede zeiler herken je op de ruwe zee.”

Ferrari_F1_Leclerc_en_Vettel_built_your_team

Vettel heeft nu nog geen stoeltje en dat lijkt lastig te worden met nog een beperkte tijd te gaan richting 2021. Er wordt dan ook over zijn pensioen gespeculeerd. “Sebastian Vettel is één van de grootsten in de autosport”, zegt de Fransman over de Duitse coureur. “Een aankondiging is al gedaan, hij gaat na 2020 niet voor zijn huidige team rijden. Er zijn veel andere mogelijkheden. We kunnen hem alleen maar het allerbeste toewensen en ik heb echt het gevoel dat waar het hem ook gaat brengen, hij erg gelukkig gaat zijn. Het is duidelijk dat hij één van de coureurs is die, mits hij de juiste auto heeft, wereldkampioenschappen kan winnen. Dat lukte bij de Italianen niet, niet omdat hij niet gemotiveerd is, maar simpelweg omdat hij niet de auto had, die hem in staat stelde om wereldkampioen te worden.”

“Toen Michael in ’96 kwam, was hij slechts in staat om drie races te winnen. Niet omdat hij niet gemotiveerd was, simpelweg omdat hij niet de auto had die hem in staat stelde om wereldkampioen te worden. Neem Lewis Hamilton, als hij niet in staat was om in een winnende auto te rijden, dan had hij geen wereldkampioen kunnen worden. Je zag dat ook met Alonso, en je ziet dat nu weer met Vettel. Het is logisch.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS