Formule 1

Mugello opteert voor de Italiaanse GP als Monza niet kan doorgaan: "Wij zijn klaar om het te proberen"

Uitgegeven door Peter Vader • 18 mei 2020 13:03 • Print artikel

Mugello zou Monza dit jaar kunnen vervangen als gastheer van de Italiaanse Grand Prix, als deze laatste zijn race niet kan organiseren te midden van de aanhoudende coronavirus pandemie. De F1 werkt momenteel aan een nieuwe racekalender voor 2020, die in juli van start gaat in Oostenrijk met twee ronden op de Red Bull Ring. De Oostenrijkse Grand Prix wordt naar verwachting gevolgd door twee races op Silverstone in het Verenigd Koninkrijk, maar er blijven vraagtekens over de evenementen in Engeland vanwege mogelijke quarantainebeperkingen. Soortgelijke twijfels zijn ook aanwezig tijdens een race in 2020 in Monza, gelegen in Lombardije - een van de zwaarst getroffen COVID-19-gebieden in Europa.

Mugello circuit Toscane

Ideale plek in Toscane
Mugello, gelegen in Scarperia e San Piero in de regio Toscane, staat ervoor open om de nieuwe locatie voor de Italiaanse Grand Prix te worden, mocht Monza onmogelijk een race kunnen organiseren. "Mocht het nodig zijn om een race achter gesloten deuren te organiseren om Monza te vervangen, als de situatie in Lombardije dit in september nog steeds niet toelaat, dan zou Mugello de ideale plek zijn om het te organiseren", vertelde burgemeester Federico Ignesti van Scarperia e San Piero aan La Gazzetta dello Sport.

Nieuw circuit op de kalender
De Formule 1 bezocht Mugello voor het laatst in 2012, toen een driedaagse in-season test plaatsvond waarbij Romain Grosjean de snelste tijd neerzette in de Lotus E20. Mugello is een jaarlijkse locatie op de MotoGP-kalender, maar de race van 2020 op 31 mei werd afgeblazen vanwege het coronavirus. F1-CEO Chase Carey heeft onlangs toegegeven dat circuits die oorspronkelijk geen deel uitmaakten van de kalender van 2020 wel op een herziene kalender zouden kunnen verschijnen. Ignesti voegde eraan toe dat een race in Mugello in 2020 de F1 een extra locatie zou bieden, terwijl fans ook een nieuw circuit op de kalender zouden kunnen zien.

Zelfs met één kans op honderd
"We zouden bereid zijn om te investeren en dit te bespreken met de regio Toscane en de Kamer van Koophandel, omdat het een unieke kans zou zijn om de F1 naar een nieuw circuit te brengen, ons circuit zichtbaar te maken en ook een gestructureerde samenwerking op te bouwen voor de komende jaren, 'zei Ignesti tegen gptoday.net. "We weten niet welke kans we hebben om een F1-race te organiseren, maar we zijn bereid om middelen in onze regio te vinden, ook al hebben we maar één kans op honderd." Mugello heeft momenteel een Grade 1 FIA-licentie, wat betekent dat het voldoet aan de normen die vereist zijn om een F1-race te organiseren. Ignesti voegde toe: “Het Mugello Circuit, gehomologeerd voor Formule 1, is uitstekend vanwege zijn professionaliteit, zijn kwaliteit en zijn schoonheid. We hebben erover gesproken met ACI (Automobile Club of Italy) en we zijn klaar om het te proberen.”

Babe-box

Xtra

COLUMNS