Formule 1

Jack Plooij over rolverdeling bij Red Bull: "Hij zal zich moeten opofferen. Ik denk niet dat hij Max kan bedreigen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 juli 2020 08:40 • Print artikel

SPIELBERG - Na maanden wachten is het eindelijk zover: het Formule 1-seizoen begint met de Grand Prix van Oostenrijk. GPBlog sprak met Jack Plooij over wat te verwachten van de eerste race van het seizoen. Hoe sterk zijn Red Bull Racing en Honda op de Red Bull Ring en van wie heeft Max Verstappen in 2020 de meeste concurrentie te vrezen?

Red Bull Racing F1 Max Verstappen


"Laten we in Oostenrijk beginnen met twee overwinningen voor Max", zegt Plooij. Red Bull zegt dat het nog nooit zo goed is voorbereid op de start van een seizoen, maar de pitreporter van Ziggo Sport vindt dat een gewaagde uitspraak. "Ik vind dat een beetje eng. Natuurlijk is het absoluut waar, want de baan past goed bij de Red Bull en Max heeft de afgelopen twee jaar goed gepresteerd. Alle lichten staan op groen, maar het is nog steeds autosport."

Verstappen gaat in 2020 voor zijn eerste wereldtitel. Als de 22-jarige Nederlander in die missie slaagt, wordt hij de jongste Formule 1-wereldkampioen ooit. Daarvoor heeft hij onder andere te maken met teamgenoot Alexander Albon. Op de vraag welke rol de Brits-Thaise coureur volgend jaar zal spelen, antwoordt Plooij: "Ik heb geen idee. Hij zal moeten meekomen. Hij zal zich moeten opofferen (voor Verstappen, red.). Ik denk niet dat hij Max kan bedreigen, hij gaat punten wegnemen van de concurrentie."

Een andere uitdager, en waarschijnlijk Verstappens grootste concurrent, is Lewis Hamilton. Er wordt een titanenstrijd verwacht en Plooij vermoedt ook wat vuurwerk. "Ik denk dat Max er voor gaat, dat moet wel. Je moet voluit gaan, anders heeft het geen zin."

Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel wil ook het wereldkampioenschap winnen in zijn afscheidsjaar bij Ferrari. Plooij verwacht echter niet dat Vettel zijn eigen plan trekt en problemen veroorzaakt voor zijn Italiaanse werkgever en teamgenoot Charles Leclerc. "Sebastian wil met opgeheven hoofd afscheid nemen. Hij doet dat liever als wereldkampioen. Die kans is er zeker, absoluut. Maar veel dingen moeten goed gaan."

Van Hamilton en Verstappen weten we dat ze waarschijnlijk agressief zullen zijn bij de start van de races op de Red Bull Ring. Plooij voegt ook graag Vettel toe aan deze lijst. "Ik denk dat je de agressie het meest ziet bij Vettel. Ik denk dat Vettel zijn tanden zal laten zien. Hij is oud en wijs genoeg. Hij heeft ervaring, hij wil het laten zien."

Want Verstappen en Albon zijn volgend jaar ook afhankelijk van de Honda-motor. Kan de Japanse motor zich meten met die van Mercedes en Ferrari? "Ze moeten wel. Het doel was om er in 2020 te staan en misschien zelfs wel wereldkampioen te worden. Dus ze moeten wel."

Is het slim dat Ferrari nog voor het seizoen is begonnen al heeft besloten dat Vettel zal worden vervangen door Carlos Sainz in 2021. "Ik denk dat dat slim is", antwoordt Plooij. "In ieder geval zal Sainz nu niet in de weg staan van Ferrari. Ik denk dat het slim is wat Ferrari en McLaren (met Daniel Ricciardo) hebben gedaan."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS