Formule 1

Gaan de twee geplande F1-races op Silverstone in augustus plaatsvinden? "Wat we nodig hebben is..."

Uitgegeven door Peter Vader • 26 mei 2020 08:03 • Print artikel

De quarantainemaatregelen van de Britse regering kunnen de voorgestelde F1-races in Silverstone naar augustus leiden. De gemoederen raakten in rep en roer vanwege de plannen voor twee races op het Engelse circuit waarvoor de regering geen vrijstelling bood. Twee voorgestelde Britse Grands Prix zouden naar augustus kunnen worden verplaatst, als dat betekent dat de Britse regering niet vasthoudt aan een 14-daagse quarantaineperiode, aldus de directeur van Silverstone, Stuart Pringle.

Mercedes F1 Silverstone

Isolatieperiode
Plannen voor twee races op het Engelse circuit leken geen doorgang te kunnen vinden, toen de regering geen vrijstelling bood voor topsport, met haar plan om vanaf 8 juni een isolatieperiode van twee weken in te voeren voor iedereen die van buiten de landsgrenzen aankomt in Engeland. Gelukkig heeft premier Boris Johnson inmiddels hoogstpersoonlijk ingegrepen. De F1-organisatoren willen nu het raceseizoen achter gesloten deuren beginnen met de Oostenrijkse Grand Prix op 5 juli, een week later gevolgd door een tweede race op de Red Bull Ring. Er werd gehoopt dat Silverstone dan twee races zou kunnen organiseren in aansluitende weekends, ook zonder toeschouwers. "We hebben onze oorspronkelijke data midden tot eind juli, maar we hebben een mate van flexibiliteit in augustus. Ik denk niet dat het een probleem zal zijn om data voor twee races te vinden", vertelde Pringle aan Sky Sports.

Vrijstelling
“Wat we nodig hebben is het groene licht van de overheid en dat zal tijd kosten. De Formule 1 als kampioenschap heeft die vrijstelling nodig. Voor Silverstone kunnen we waarschijnlijk in augustus data inplannen, maar het is natuurlijk essentieel dat er duidelijkheid is over de gehanteerde quarantainesituatie. Als er geen vrijstelling wordt verleend, kunnen de quarantainemaatregelen grote gevolgen hebben voor de rest van het F1-seizoen. Zeven van de tien teams op de Formule 1-grid hebben hun basis in Engeland. Europese voetbalcompetities kunnen ook aanzienlijk worden beïnvloed als de beperkingen tot augustus duren.”

"Het gaat de goede kant op"
Pringle blijft er echter van overtuigd dat er de komende weken een doorbraak zal worden gevonden. “We staan voortdurend in contact met de regering, maar ik vind het erg bemoedigend dat er vooruitgang is", voegde hij eraan toe. "Het duurt een paar weken voordat de te volgen weg duidelijk wordt, maar het voelt zeker als dat we de goede kant opgaan."

Babe-box

Xtra

COLUMNS