Formule 1

Ferrari bezorgde Alonso en Vettel een burnout door enorme druk van buitenaf: "Ferrari vraagt echt veel van coureurs"

Uitgegeven door Wim Boekel • 25 mei 2020 18:01 • Print artikel

Sebastian Vettel lukte het niet om met Ferrari wereldkampioen te worden, net al zijn voorganger Fernando Alonso. Volgens voormalig Formule 1-coureur Alexander Würz komt dit door de cultuur en de druk die op de coureurs gelegd wordt. Toch kwam het vertrek van de Duitser bij de Scuderia volgens de voorzitter van de Grand Prix Drivers’ Association als een verrassing. “Sebastian is een vriend van mij, maar ik zag deze niet aankomen”, aldus Würz tegenover Sky Sports F1. “Als je kijkt naar de historie bij Ferrari, dan is er tijdens de eerste paar jaar en maanden sprake van grote liefde en met al die ‘radio calls’ en alle emotie die eruit komt, is het datgene wat Ferrari zo mooi maakt. Maar op een gegeven moment, zelfs met Fernando, lijkt het erop dat het hele systeem je opbrandt. Misschien is de liefde er niet meer, dat kan nou eenmaal gebeuren. Maar Sebastian heeft mij er nooit over gesproken.”

Ferrari F1 Spa

Wanneer de Oostenrijker verder wordt gevraagd naar de intensiteit van Ferrari, legt hij uit wat het emotioneel van je vraagt. “Er is meer dan alleen race passie”, aldus de voormalig F1-coureur. “Er is ècht de nationale druk op je en de coureurs gaan daaronder gebukt. Ferrari vraagt echt veel van coureurs, ze houden echt van je als je ze vooruitduwt, maar als het succes niet komt dan begint dat opeens tegen je te werken. Ze zijn ook beschermend ten opzichte van hun erfgoed, werk en kwaliteit. Er is altijd die frictie en dat geldt niet alleen voor de coureurs, ze hebben ook de teambazen door de jaren heen veranderd. Ik denk dat het de invloed van buitenaf is, maar ook de lifestyle. De mix blijkt heel lastig te zijn.”

Hoewel de Scuderia mooie perioden van succes kent, lijkt het erop dat dit met name komt wanneer de invloed van de Italianen laag is. “Als we terugkijken naar het tijdperk Michael Schumacher, Ross Brawn en Jean Todt, dat trio ging naar Maranello en was sterk, door op elkaar te bouwen konden ze slagen en konden ze weerstand bieden aan die Italiaanse druk, of hoe je het ook maar wilt noemen. Die druk van buitenaf! Sinds zij vertrokken zijn, ligt Ferrari voortdurend achter op de gestelde doelen en haar verwachtingen.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS