Formule 1

F1: "Ik zou verbaasd zijn als ze zich bezighielden met schaamteloze bedriegerij of het overtreden van de regels"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 juli 2020 12:30 • Print artikel

SILVERSTONE - Ex-F1-teambaas Eddie Jordan vindt dat Racing Point 'blij' moet zijn met de protesten tegen hen, omdat het laat zien dat de rivalen zich zorgen maken. Racing Point kwam voor dit seizoen met hun RP20 die heel erg lijkt op de Mercedes W10 van 2019.

Racing Point Pink Mercedesh

Het team zei dat het dit had gedaan door veel foto's te maken van die auto en vervolgens reverse engineering toe te passen op basis van die beelden, niet doordat het tekeningen zou hebben ontvangen van de zesvoudig constructeurskampioen - dat zou illegaal zijn.

Een team dat niet overtuigd is door die verdediging van Racing Point is Renault. Na de Grand Prix van Steiermarken gingen het formeel in beroep tegen beide RP20's, waarbij de Franse equipe zich concentreerde op hun brake ducts. "We geloven dat Racing Point tekeningen en onderdelen heeft ontvangen die dit jaar zijn gebruikt om hun auto te bouwen", vertelde voormalig FIA-man Marcin Budkowski, voormalig directeur van Renault, eerder aan Sky F1.

"Als de FIA vindt dat deze brake ducts door een ander team zijn ontworpen, dan zou ik verwachten dat ze dan hetzelfde vermoeden voor de rest van de auto. Mensen denken dat het misschien een klein kanaaltje is om de remmen te koelen, maar vandaag de dag zijn ze een belangrijk aërodynamisch prestatie-element."

"Ze kunnen ook helpen de temperatuur van de banden te controleren, dus het is echt een essentieel onderdeel van de F1 tegenwoordig, net zo goed als een voorvleugel of een diffusor dat is."

"Er zijn delen waar het interne geometrieën betreft waarvan je geen foto's kunt maken. Het is daarom moeilijk om per definitie van een foto een auto te kopiëren."

Renault lanceerde een identiek protest tegen Racing Point na de Grand Prix van Hongarije, maar het team zegt dat ze de regels op geen enkele manier hebben overtreden.

Jordan is van mening dat het team blij moet zijn met deze protesten, omdat het laat zien hoe bezorgd rivalen zoals Renault zijn. "Als ik Racing Point was, zou ik echt heel blij zijn," zei hij op de podcast van de F1.

"En ik zal je vertellen waarom: want als mensen uit hun dak gaan om te protesteren, zijn ze duidelijk bezorgd over je. De legale kant, of het nu legaal is of niet, is zeker buiten mij om. Ik ben geen steward en ik ben zeker geen technische rechter."

"Ik zou verbaasd zijn als ze zich daadwerkelijk bezighielden met bedriegerij waarbij er eigenlijk sprake was van een schaamteloze bedriegerij of het overtreden van de regels."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS