Formule 1

De FIA legt uit hoe de lockdown voor Honda werkte: "Daardoor kon Honda wel doorwerken en andere teams niet..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 28 juli 2020 04:43 • Print artikel

Honda werkte tijdens de lockdown door aan de motor van onder andere Max Verstappen, waardoor er tijdens de eerste Grand Prix van het 2020-seizoen een update geÔntroduceerd kon worden. Het is de vraag hoe het mogelijk is dat de Japanners dat wel konden, terwijl Ferrari, Renault en Mercedes in een lockdown zaten.

Max Verstappen Red Bull

"De lockdown werkte voor Honda wat anders dan voor de andere fabrikanten", legt Nikolas Tombazis, hoofd technische zaken van de FIA inzake de single seaters, tegen het Engelse Autosport uit. "Het ging niet zo zeer om de lengte van de sluiting, maar meer het moment wanneer de Honda-fabriek dicht moet. Alle motorfabrikanten hebben afgesproken een even lange periode dicht te gaan."

"Maar in het ene land gelden andere richtlijnen dan in andere landen", vervolgt Tombazis. "Dit was vooral relevant toen ItaliŽ al compleet op slot zat en Engeland nog niet. Alle lockdowns moesten even lang duren. We spraken af dat geen fabrikant hier voordeel uit moest kunnen halen."

In Japan kon er in die tijd gewoon gewerkt worden, maar was de situatie over de zomer onzeker. Honda kreeg van de andere fabrikanten toestemming om een deel van de lockdown in de zomer in te halen. "Japan heeft een totaal andere ontwikkeling van Covid 19 dan de Europese landen. We wisten begin april niet of Japan in zomer getroffen zou gaan worden of niet. Daarom hebben we Honda de flexibiliteit gegeven om in het voorjaar een kortere tijd dicht te gaan en kon Honda doorwerken, terwijl andere teams verplicht gesloten moesten blijven."

Een ander belangrijk punt was dat de Honda niet werkte aan meer vermogen, maar vooral aan de betrouwbaarheid van de motor.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS